Program

We proudly present the program of the Pop-up store so far. There could be some changes, we will keep you posted on this website!

!!CHANGES!!

– Op 22 September komt om 15:00 de workshop animeren te vervallen. Hiervoor in de plaatst is het mooie project “the Proces is the Product”  in de plaats gekomen! Dit project is in samenwerking met studenten uit Manchester in een week gerealiseerd.
Michiel de Koning zal op 14 oktober om 14:00 spelen. Hij presenteert hier liedjes onder zijn eigen naam, Soep zonder ballen komt dus te vervallen.
– Mirthe Bolhuis heeft deze haar optreden afgezegd. Wel zal zeer waarschijnlijk Florian Wolff op deze dag een optreden verzorgen!


MUZIEK

The Process is the Product
Het uitwisselingsproject 100 Ways is een initiatief van de Academie voor Popcultuur en vindt plaats van 18 tot 26 september in Leeuwarden. Tijdens de uitwisseling gaan 17 studenten uit Manchester en Leeuwarden samen onderzoek doen met als doel om nieuwe research methoden te ontdekken. Hierbij maken ze gebruik van regels uit Conditional Design, waarin het proces als product en dus als doel beschouwd wordt.

De organisatie, bestaande uit drie studenten van de Academie, laat zien dat het mogelijk is om met weinig financiële middelen een educatieve en uitdagende uitwisseling te realiseren. In een wereld waar alles mogelijk is, openen ze door in strenge kaders te denken deuren voor jonge creatievelingen en bereiden ze de weg voor een internationale samenwerking op lange termijn.

BlackBoxRed
Een drummer en een gitariste uit Friesland: de twee uitersten in sexe, verschillen 6 maten in schoenen, 350 dagen in leeftijd en 20 kilo in gewicht.
Samen maken zij een rauwe combinatie van dansbare grunge, blues en electro. Met een sterke DIY mentaliteit hebben ze in korte tijd veel bereikt en blijven ze zichzelf uitdagen.
Beïnvloedzijn ze door verschillende electro en grunge acts zoals Crystal Castles, Blood Red Shoes en The Dead Weather.

Luik
Fluisterende, donkere slowcore waarin de bladeren permanent van de bomen lijken te vallen, de auto altijd wel ergens een platte band heeft en het met van de grond gaan ook niet bepaald wil lukken. Luik, een Utrechtse band rond songwriter Lukas Dikker, maakt dromerige indiepop liedjes (denk Julian Lynch, John Frusciante, Beach House of Sparklehorse).

Sorry Bunch
Als het graf van Chopin in Friesland had gelegen waren deze twee muzikanten eruit gekropen. Gewapend met piano en drums is Sorry Bunch klaar om mensen te laten horen dat de piano niet alleen voor klassieke muziek bestemd is. Met Chopin, Dresden Dolls en Danny Elfman als invloed, rockende drums, en visueel sterke live shows laat Sorry Bunch weer een frisse wind waaien in muzikaal Nederland.

Soep zonder Ballen – Michiel de Koning
Soep zonder ballen, wat leeg en kaal zult u denken. Deze voorstelling is alles behalve dat. De ingrediënten? Een intieme setting, prachtige akoestische en semi-akoestische Nederlandstalige liedjes, onconventionele instrumenten, saamhorigheidsgevoel en jawel, soep zonder ballen. Koken, verhalen vertellen en liedjes schrijven. Droom weg en geniet van de soep zonder ballen, maar met prachtige liedjes.

Florian Wolff
Florian Wolff wil de wereld twee dingen nalaten: een enorme catalogus vol mooie liedjes en… niets. Want ondanks zijn niet geringe schoenmaat streeft Florian naar een zo klein mogelijke voetafdruk. Met The Nature Of Things zet hij daarmee alvast een stap in de goede richting, want de liedjes op de plaat klinken zo warm dat je de kachel de komende winter zeker twee graden lager kan zetten. Maar Florian is niet alleen warmte en rust. Hij is bovenal duurzaam. Niet als modetrend, maar als levensstijl. Florian ademt duurzaamheid. En dat houdt niet op bij de natuurwinkel waar hij een paar dagen per week werkt. In 2010 zette hij de Green Tour op: een tour met een ‘groen’ podium dat energie haalde uit de zon, de wind en… het publiek.

WetterKâld
In de voorstelling ‘WetterKâld’, waarin gebruik gemaakt wordt van zogenaamde soundscapes en visueel spektakel, is multi-instrumintaliste Reina Rodina te horen op viool en piano. De thematiek van de voorstelling is Chaos versus Stilte – De strijd tussen hoofd en hart.
Het wachten in de stilte, kijkend naar de zwarte wolken die op je af komen. Zal ik naar binnen gaan, lekker warm? Of zal ik wachten op wat er los zal barsten?

Zwaarlicht
Zwaar Licht is de overkoepelende term van verschillende multidisciplinaire uitingen van
Academie voor Popcultuur student Frank de Boer (Noir, Ortega, The Berlin Wall of Sound).
Naast twee installaties, een performance en een boek is één van de uitingen de band Zwaar
Licht. Alle uitingen van Zwaar Licht zijn gebaseerd op hetzelfde concept; rituelen uitvoeren
waarbij het interne zelfreflectie-proces van elk individueel persoon wordt opgeroepen en
gestimuleerd.

Zwaar Licht als band bestaat uit Frank de Boer, Douwe Dijkstra (Noir, Fenn, Ykaro), Dina
Popma (Dina Drinks Tea) en Sven Jurgens (Noir, Ortega, Dusk).

Tim Bakker

Niels van Dam
Onder de naam Lioness presenteert Niels van Dam zijn afstudeer project A Bittersweet Surrender. De in de nummers bezongen nostalgische gevoelens en het geluid van de twee akoestische gitaren zijn vaak voortkabbelend, maar door op de juiste momenten wat meer agressie in de muziek te leggen is het spannend om naar Lioness te luisteren. Een show waarbij geur en muziek hand in hand gaan. Een niet alledaags concert, maar een bijzondere ervaring voor meerdere zintuigen.

The Heyz
The Heyz is een band die bestaat uit vijf jongens uit Noordwijk aan Zee. De plaats waar zij opgroeiden zorgde voor inspiratie voor vlammende muzikale composities met een hoog “feel good” gehalte. De band is opgericht in 2008 met het doel om vrolijke, onbezorgde, maar wel volwassen muziek te maken. Nummers met een knipoog naar de jaren ’60 die je doen verlangen naar zon, zee en strand. Het doel is inmiddels bereikt en de muzikale duizendpoten laten met hun perfect meerstemmige zang en instrumentenwissels een energieke en sterke indruk achter op menig podium.

Bebe Fang
Bebe Fang speelt trage en meeslepende nummers en de repetitie daarbinnen zorgt bijna voor een trance. De heldere stem van Berber Visser galmt hier doorheen en neemt je mee in een droomwereld. Met je ogen dicht zou dit de soundtrack van je mooiste nachtmerrie kunnen zijn.

Jamila Faber
Jamila Faber is een muzikale veelkunner. Haar kleine, theatrale liedjes met bijzondere teksten over curieuze, wrange en nijpende zaken hebben een geheel eigen smoel.
Haar prachtige teksten, unieke stem en innemende live-performance maken haar een zeer interessante artiest.

Subsonic
Sinds donderdag 10 maart 2011 is  Groningen een nieuwe uitgaansgelegenheid rijker. Aan de Grote Markt in Groningen bevind zich Subsonic, een volledig nieuwe club die ‘s avonds gericht is op uitgaanspubliek dat van een vooruitstrevende programmering houdt.  Techno, electro en aanverwante stijlen vormen qua muziek op de traditionele uitgaansdagen (donderdag, vrijdag, zaterdag) de hoofdmoot, maar jazz programmering op zondag, filmvertoningen en een rock/metalavond staan hier eveneens op het programma.

Mirthe Bolhuis
Mirthe is al actief als muzikant vanaf haar zesde jaar. Na zeven jaar harp te hebben gespeeld besloot ze dat ze graag wilde zingen en verruilde daarbij haar harp voor een gitaar. Tegenwoordig is Mirthe actief als (achtergrond) zangeres, schrijft ze nummers, neemt deze op en brengt ze geregeld live ten gehore. Invloeden zijn onder andere Ilse de Lange en An Pierlé.

Exposities

Bea Grootscholten
Deze expositie genaamd “En jij bent?” is een combinatie van een radiodocumentaire en een fototentoonstelling.

Nina de Jong en Nena Duinmeyer

Nina de Jong en Nena Duinmeyer organiseerde in mei 2011 De Wilde Straatparade. In de Amsterdamse Kinkerbuurt werd deze Wilde Straatparade gehouden. Alle deelnemers waren verkleed als Wildebrassen, Naïeve Monsters, Feestbeestende Streepstammen, Vrije Geesten, Paradijsvogels en de Rommeltroepers. Het Wildebrass Kakofonie orkest verzorgde de muzikale begeleideing. Dit project kwam geheel tot stand zonder geld. De gebruikte materialen werden op straat gevonden of waren een gift.
Alle attributen en kostuums van deze straat parade zullen geëxposeerd worden in de Pop Up store.

Jelle van Gosliga
Jelle van Gosliga is een Grafisch ontwerpen en illustrator uit Noord Nederland. Als hij niet druk is met posters, logo’s en andere toffe ontwerpen maken is hij bezig met: drummen in zijn band New Killer Stars, promotie voor toffe show voor podium Astriks, harde muziek luisteren of zijn baard laten groeien.

Natasha Taylor
Natasha Taylor presenteerd haar parodie- museum.De keuze voor een parodie-museum kwam voort uit de fascinatie van Taylor voor culturele codes en het veelvuldig hergebruik en verwijzing naar populaire iconen in film, muziek, fotografie en beeldende kunst. Het MoPA (Museum of Parodied Art) vormde het afstuurproject van Natasha Taylor dit jaar aan de Academie voor Popcultuur richting vormgeving in Leeuwarden.

The Museum of Parodied Art toont een bijzondere, ironische kijk op de kunstwereld, en neemt bekende kunstwerken op de hak. Het MoPA vraagt aandacht voor de complexiteit van de parodie als verschijnsel. De belevenis leidt langs voortreffelijke knipogen naar originelen van onder meer Robert Rubbish, Adri Schokker en Natasha Taylor. Het confronteert bezoekers met veelzeggende variaties op werk van Damian Hirst, Marcel Duchamp en Robert India.

Documentaires

Anders dan ik dacht – Documentaire van Wieger Jan Scheper
Anders dan ik dacht is een documentaire over jezelf blootgeven: over focus, mogelijkheden, ambities, angst. Over vergelijkingsdrang – de arrogantie en de ontevredenheid die daarmee gepaard gaan. Het is een film die inspireert en confronteert. Een schets van ervaringen van andere kunstenaars en artiesten, maar ook van Wieger Jan zelf: “Het uren kijken naar beeldmateriaal, met daarin confronterend, activerend, bewust wordend, waarschuwend en inspirerend gedachtegoed, heeft bij mij voor verandering gezorgd.”

Avonturen in Managersland – korte film van Jordy Deckers
Avonturen in Managersland is een korte film van Jordi Deckers. De film gaat over zijn eerste stappen in managersland.

Leave a comment